25 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- China z przyprawą orientalną - 400 g
- Ryż 100 g
- Jajko 1 szt.
- Sos sojowy 3 łyżki
- Sosu tamaryndowy 1 łyżka
- Olej 2 łyżki
- Czarny sezam 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Smażony ryż po chińsku to pomysł na szybki i sycący obiad w orientalnym stylu!
W garnku ugotuj ryż. W woku lub na patelni rozgrzej nieco oleju i usmaż mieszankę China z przyprawą orientalną. Gdy warzywa będą miękkie, wbij jedno jajko, wymieszaj, po czym dodaj ugotowany ryż. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym, możesz też dodać nieco słodkiego sosu tamaryndowego.
Smażony ryż podawaj na stół w dużej patelni, posypany czarnym sezamem. Będzie też idealnie smakować z krewetkami!