Rozgrzewający indyjski dahl

25 min dla 3 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Kalafior - 450 g
  • Czerwona soczewica 250 g
  • Mleczko kokosowe 400 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Kumin 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy 2 listki
  • Papryka chilli 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Kolędra kilka listków

Sposób przygotowania:


Lubicie azjatyckie potrawy? Koniecznie wypróbujcie rozgrzewający indyjski dahl, który dostarczy bogactwa mikroelementów, witamin i drogocennych antyutleniaczy!

Ugotuj na półtwardo Kalafior d’aucy i rozgnieć go widelcem. W osobnym garnku ugotuj czerwoną soczewicę.
Na patelni rozgrzej nieco tłuszczu i podgrzej mielone przyprawy (kumin, kurkuma, liść laurowy, papryka chilli, papryka słodka, cynamon, sól).
Wymieszaj soczewicę z przyprawami, mlekiem kokosowym i kalafiorem, gotuj kolejne 5 minut. Dahl podawaj gorący i posypany świeżą kolendrą.