
Szalone, truskawkowe połączenia
Truskawki pasują do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie znacie pełni ich możliwości – sprawdźcie je w wyjątkowych, niebanalnych połączeniach. Mamy kilka ciekawych, truskawkowych pomysłów.
Truskawki pasują do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie znacie pełni ich możliwości – sprawdźcie je w wyjątkowych, niebanalnych połączeniach. Mamy kilka ciekawych, truskawkowych pomysłów.
Owoce zwykle wykorzystujemy do słodkich przysmaków serwowanych na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia. Poznajmy ich inną twarz! W końcu owoc niejedno ma imię.
Spotkanie z przyjaciółmi to zwykle wspólne oglądanie filmów lub wyjście do knajpki? A gdyby tak dla odmiany zaprosić wszystkich do… kuchni?
Udało Ci się przyrządzić tak piękne danie, że koniecznie chcesz je uwiecznić na zdjęciu? A może uległeś modzie na chwalenie się przysmakami w Internecie? Podpowiadamy, jak zrobić idealne zdjęcie Twojego kulinarnego dzieła.
Sztuka kulinarna jest równie wymagająca, jak i inne dziedziny. Detal potrafi sprawić, że odbieramy dzieło zupełnie inaczej. Jak podać naszą specjalność, aby zachwycała w każdym calu?
Wielkanoc to święto, które w wyjątkowy sposób łączy chrześcijańską duchowość z cyklem natury. Wiosna za oknem sprawia, że chcemy, by w świąteczny weekend w domach było jak najwięcej kolorów. Nie może ich zabraknąć także na talerzach.
Przekąska nie musi być lukrowanym pączkiem, ani czekoladowym batonem. Napadu głodu nie powinniśmy też zaspokajać wielkim hamburgerem. Lepiej w pracy zjeść chrupiącą marchewkę, a popcorn podczas wieczornego lenistwa przed telewizorem zastąpić pysznym kalafiorem.
Specjaliści ds. żywienia nie mają wątpliwości – ważne jest nie tylko co jemy. Liczy się także to, gdzie i w jakich okolicznościach.
Wigilia to tradycyjnie uczta bezmięsna. Stół powinien uginać się więc pod nadmiarem warzyw i owoców. Dlaczego więc ograniczamy się tylko do wywaru z buraczków, kiszonej kapusty i sałatki warzywnej?
Piękno, zdrowie, siła? To wszystko możemy osiągnąć dzięki diecie opartej na warzywach i owocach, które pomogą nam pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu.
Kolor może być dla nas cenną wskazówką przy planowaniu jadłospisu, ponieważ barwy roślin są ściśle powiązane ze składnikami odżywczymi, które zawierają.
Zamiast sięgać po gotowe preparaty witaminowe lepiej zmień swoją dietę. Dbanie ze smakiem o zdrowie nie jest trudne!
Kocha, lubi, szanuje? A może się złości? Umiejętne połączenie kolorów na talerzu to nie tylko uczta dla oczu. Każde danie może wyrazić więcej niż 1000 słów.
Męczysz się we własnej kuchni i marzysz o wygodnej i funkcjonalnej przestrzeni? Poznaj zasadę trójkąta.
Wyczarowywanie smaku, próbowanie pysznych potraw i cudowny aromat unoszący się w powietrzu – tym właśnie jest gotowanie. I jest to naprawdę proste!
Pobudzają zmysły, wzmacniają odczuwanie przyjemności. Ich nazwa podchodzi od imienia greckiej bogini miłości Afrodyty i krąży wokół nich wiele legend.
Odpowiada m.in. za pamięć, rozpoznawanie emocji, niezliczone talenty i mnóstwo innych rzeczy – mózg stanowi jedynie 2 proc. masy ciała człowieka. Mimo to jest naszym najważniejszym organem, który potrzebuje dużo energii.
Nasze życie opiera się na nawykach, mimo iż nie zdajemy sobie z tego sprawy. Mogą być nimi zarówno niedzielne, rodzinne obiady, jak i mycie zębów dwa razy dziennie
Wymień talerze na mniejsze, w kolorach kontrastujących do ulubionych dań, a bez większego wysiłu zrzucisz kilka zbędnych kilogramów – przekonują amerykańscy naukowcy.
Polacy mogą przebierać w warzywach, jak mało który naród na świecie. Ale i tak najchętniej sięgamy po… pomidory i ogórki, wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego.
Większość Polaków uważa, że odżywia się dobrze. Przeczą temu badania naukowców. Nie potrzeba jednak dużo, by łatwo, szybko i niedrogo poprawić swój jadłospis.
Ludzie od wieków używali ziół przede wszystkim w celach leczniczych, ale także po to, by wydobyć smak potraw i złagodzić ewentualne skutki przejedzenia.
Jedzenie od dawna nie służy wyłącznie dostarczaniu energii. Ma też sprawiać przyjemność. A nic tak nie cieszy podniebienia, jak cudownie doprawione danie.
Słodki może być nie tylko deser… Szczypta odpowiedniej przyprawy pomoże nam poznać zupełnie nowe oblicze wielu dań.
Pewne zapachy mogą pomóc nam w uzyskaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Naukowcy zapewniają przy tym, że ten sposób na oszukanie żołądka nie jest trudne.
Jeśli jeszcze nie byłeś na pikniku, to ominął Cię jeden z najlepszych sposobów na posiłek na świeżym powietrzu. Jak zorganizować piknik idealny? To bardzo proste.