Jednym z warzyw najczęściej kojarzących się z jesienią jest dynia, która staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju nie tylko za sprawą święta Halloween. Co jeszcze wiemy o dyni?
Duch święta Halloween
Popularność amerykańskiego święta Halloween rozprzestrzeniła się już prawie na cały świat i w wielu krajach weszła do świeckiej tradycji. Również w Polsce urządzamy przyjęcia pełne duchów, strzyg i świecących dyniowych lampionów.
Święto obchodzone jest 31 października. Istniej kilka koncepcji, skąd wzięła się jego idea. Jedni uważają, że powstało ono na bazie dawnego rzymskiego święta na cześć bóstwa owoców i nasion, inni przypisują je celtyckiemu świętowaniu nadejścia zimy.
Tradycyjnymi kolorami święta Halloween są czarny i pomarańczowy, a najbardziej znanym symbolem „Jack-o’-lantern”. Jest to lampa zrobiona z wydrążonej dyni. W środku dyni z wyciętymi w charakterystyczny sposób otworami stawia się świecę. Trudno znaleźć amerykański dom, który w ten dzień nie jest przystrojony chociaż jednym dyniowym lampionem.
W Polsce nieco rzadziej spotykane są inne zwyczaje związane z tym świętem. Czasami jednak można spotkać maluchy przemierzające osiedle w poszukiwaniu słodyczy w zabawie „cukierek albo psikus”.
Kilka faktów o dyni
Dynia należy do rodziny dyniowatych i występuje na całym terenie naszego kraju. Zbiory pysznych, słodkawych warzyw odbywają się jesienią. Przeciętna dynia ma około 35-40 cm średnicy, ale tak naprawdę kształt i wielkość zależy od jej odmiany. Największa dynia wpisana do księgi rekordów Guinnessa osiągnęła wagę 821kg i została wyhodowana w USA w stanie Wisconsin. Wiedzieliście, że dynia nie zawsze musi być pomarańczowa? W innych odmianach mamy dynie białe, żółte i zielone.
Dynia jest warzywem bardzo mało wymagającym. Nie można jej uprawiać tylko na Antarktydzie, ale jest tak odporna na niską temperaturę, że posiadanie farmy dyniowej jest możliwe nawet na Alasce.
Dyniowe właściwości
Dynia bardzo dobrze się przechowuje i zamraża, więc możemy korzystać z jej dobrodziejstw bardzo długo. A mamy z czego, ponieważ dynia ma naprawdę bardzo wiele zalet. Po pierwsze jest niskokaloryczna, więc nawet łasuchom nie przybędzie dodatkowych centymetrów w talii.
Ma także wysoką zawartość beta-karotenu. Tylko 100 g dyni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik u dzieci i w połowie – u dorosłych.
Zawiera sporo wapnia, fosforu i potasu, a także witamin z grupy B. Ważne jest to, że podczas gotowania praktycznie nie traci swoich właściwości odżywczych.
Dynia wsparcie daje także panom, ponieważ zawiera dużo cynku zwanego „męskim pierwiastkiem”. Cynk chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Natomiast w przypadku pań odpowiednia porcja cynku zadba o piękną, zdrową i promienną cerę.
Warto także zwrócić uwagę na same pestki z dyni, które zasilą nasz organizm w dodatkową porcję magnezu, fosforu i cynku.
Olej z pestek dyni będzie świetnym dodatkiem do warzyw i sałatek, ale pamiętajmy, żeby nigdy go nie podgrzewać. Używamy go wyłącznie na zimno, a raz otwarty przechowujemy w lodówce. Ciepło pozbawia go właściwości odżywczych, więc jeśli chcemy z nich skorzystać pamiętajmy o tej ważnej zasadzie.
Zakochani w dyni
Kilkunastotysięczne amerykańskie miasteczko Morton w stanie Illinois śmiało można nazwać stolicą dyni. Pochodzi stamtąd około 85% światowej produkcji dyni w puszkach. W Stanach Zjednoczonych olbrzymią popularnością cieszy się „pumpkin pie” czyli ciasto dyniowe. Amerykanie pochłaniają je nie tylko z okazji święta Halloween, ale także gości na ich stołach jako codzienny deser. Przygotowywane jest właśnie z pulpy dyniowej zamkniętej w puszkach.
W tym kraju zamiłowanie do tego warzywa jest naprawdę ogromne, a w okolicach święta Halloween szaleństwo dyniowe opanowuje cały kraj. W każdym sklepie można znaleźć dyniowe przysmaki: muffiny, ciasta czy lody. Natomiast popularne sieci kawiarniane już na początku października wprowadzają kawę latte o dyniowym smaku.
Chcesz przyłączyć się do święta i zaskoczyć rodzinę lub przyjaciół daniem w stylu Halloween? Do naszej zupy krem z marchwi dodaj dynię i gotowe! Będzie pysznie, nietypowo i na pewno poczujesz u siebie klimat tego wyjątkowego święta.
Dynia jest bardzo wszechstronnym warzywem. Jej pestki możemy dodać do sałatek lub ciasta, natomiast olej świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub do skropienia duszonych warzyw. Słodkawy miąższ idealnie nadaje się do przyrządzania zup, racuchów, sosów, marmolad oraz jako nadzienie do naleśników. Jeszcze nie próbowaliście? Jesień to idealna pora na zawarcie z dynią bliższej znajomości.