Zdrowo, zielono i z energią

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Makaron muszle 200 g
  • Mielone mięso drobiowe 200 g
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Pieprz i sól do smaku
SOS
  • Śmietana 18% 200 ml
  • Żółtko 1 szt.
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Koperek 1 pęczek
  • Biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Mięso mielone posól, dodaj świeżo zmielony pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, następnie dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki. W małym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do garnka pulpeciki i gotuj je przez około 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Mieszankę warzyw gotujemy na parze przez około 10 minut, makaron zaś zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Sos koperkowy:śmietanę wymieszaj z żółtkiem, dodaj szczyptę białego pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny i dosól do smaku. Gotuj sos przez chwilę na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodaj posiekany koperek i,  ciągle mieszając, pozostaw na ogniu jeszcze przez około 1 minutę.

Muszle nadziewaj warzywami oraz pulpecikami i podawaj razem z sosem koperkowym.