- Kalafior - 200 g
- Brokuły - 200 g
- Papryka zielona 1 szt.
- Fasola płaskostrąkowa 100 g
- Czosnek 2-3 ząbki
- Makaron muszle 200 g
- Mielone mięso drobiowe 200 g
- Gałka muszkatołowa do smaku
- Pieprz i sól do smaku
- Śmietana 18% 200 ml
- Żółtko 1 szt.
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Koperek 1 pęczek
- Biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Mięso mielone posól, dodaj świeżo zmielony pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, następnie dokładnie wymieszaj i uformuj małe kulki. W małym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do garnka pulpeciki i gotuj je przez około 2- 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Mieszankę warzyw gotujemy na parze przez około 10 minut, makaron zaś zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Sos koperkowy:śmietanę wymieszaj z żółtkiem, dodaj szczyptę białego pieprzu, łyżeczkę soku z cytryny i dosól do smaku. Gotuj sos przez chwilę na małym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodaj posiekany koperek i, ciągle mieszając, pozostaw na ogniu jeszcze przez około 1 minutę.
Muszle nadziewaj warzywami oraz pulpecikami i podawaj razem z sosem koperkowym.
