- Kukurydza 130 g
- Papryka czerwona 1 szt.
- Papryka żółta 1 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Cukinia 400 g
- Rumsztyk 400 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Cytryna 1 szt.
- Cynamon 1 łyżka
- Sól morska 1 łyżeczka
- Mielony czarny pieprz szczypta
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Natrzyj stek oliwą z oliwek . Następnie smaż mięso na patelni po 3 minuty z każdej strony. Czynność tę powtarzajw krótszych odstępach czasowych aż do uzyskania dobrze wysmażonego i lekko zarumienionego mięsa.
Tak przygotowany stek wkłóż do zalewy – wymieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek z tartą skórką i sokiem z 1 cytryny, cynamonu, soli i pieprzu (składniki zalewy możesz zmienić według własnych upodobań). Po około 4 minutachobróć mięso na drugą stronę i pozostaw na kolejne 4 minuty.
W tym czasie na parze ugotuj mieszankę Warzywny raj smakowy. Następnie pokrój rumsztyk w cienkie, ukośne plasterki i ułóż wszystkie składniki dania na talerzu.
