25 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Brokuły - 200 g
- Fasola płaskostrąkowa 100 g
- Cukinia 200 g
- Kiełki fasoli Mung 3 łyżki
DODATKI
- Filet z piersi kurczaka 2 szt.
- Musztarda 3 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Papryka czerwona 1 lyżeczka
- Cynamon 1/2 łyżeczki
- Asafetyda (przyprawa kuchni indyjskiej) szczypta
- Kozieradka do posypania
- Majeranek do posypania
- Sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Warzywa gotuj na parze przez około 10 minut. Ułóż je na talerzu i posyp delikatnie majerankiem. Kozieradkę i sezam praż przez chwilę na patelni na małej ilości oleju, następnie mieszanką okraś warzywa i posyp szczyptą asafetydy.
Mieszanka idealnie pasuje do grillowanego kurczaka w sosie sojowo-musztardowym. 2 łyżki sosu sojowego wymieszaj z 2 łyżeczkami musztardy stołowej, szczyptą imbiru, cynamonu i czerwonej papryki. Tak powstałym sosem natrzyj kurczaka i grilluj przez 7-10 minut.
