Kolorowy zawrót głowy

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
  • Brokuły - 200 g
  • Cukinia 200 g
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka zielona 1 szt.
DODATKI
  • Filet z piersi kurczaka 1 szt.
  • Jogurt naturalny 100 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Hummus 100 ml
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Curry 1/2 łyżeczki
  • Papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa szczypta
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Warzywa gotuj na parze przez 10-12 minut.

Filet z piersi kurczaka pokrój w cienkie paski o długości 3 cm i zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z czerwoną papryką, curry, szczyptą gałki muszkatołowej i oregano. Następnie grilluj kurczaka przez 5-7 minut.

W tym czasie przygotuj sos: humus wymieszaj z jogurtem naturalnym w proporcji pół na pół, dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na dużej patelni podgrzej tortillę. Następnie smaruj placek sosem z humusu, nałóż warzywa, kurczaka i zawiń placek. Gotowe!