20 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Brokuły - 200 g
- Cukinia 200 g
- Papryka czerwona 1 szt.
- Papryka żółta 1 szt.
- Papryka zielona 1 szt.
DODATKI
- Filet z piersi kurczaka 1 szt.
- Jogurt naturalny 100 ml
- Czosnek 2 ząbki
- Hummus 100 ml
- Oregano 1 łyżeczka
- Curry 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatałowa szczypta
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Warzywa gotuj na parze przez 10-12 minut.
Filet z piersi kurczaka pokrój w cienkie paski o długości 3 cm i zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z czerwoną papryką, curry, szczyptą gałki muszkatołowej i oregano. Następnie grilluj kurczaka przez 5-7 minut.
W tym czasie przygotuj sos: humus wymieszaj z jogurtem naturalnym w proporcji pół na pół, dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na dużej patelni podgrzej tortillę. Następnie smaruj placek sosem z humusu, nałóż warzywa, kurczaka i zawiń placek. Gotowe!
