Grillowany indyk z chrupiącymi warzywami

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
  • Fasola płaskostrąkowa 300 g
  • Kiełki fasoli Mung 3 łyżki
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Rzepa 1 szt.
DODATKI
  • Filet z indyka 2 szt.
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Cytryna 1 szt.
  • Musztarda francuska 4 łyżki
  • Ocet winny 2 łyżki
  • Gałka muszkatałowa
  • Curry
  • Biały pieprz

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Filet z indyka natrzyj octem winnym, przypraw białym pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Grilluj około 10 minut.

W tym czasie gotuj na parze mieszankę warzyw (przez 6 minut).

Smak mieszanki i mięsa dobrze podkreśli intensywny sos: 60 g musztardy francuskiej wymieszaj z sokiem z połówki cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Sos najlepiej przygotuj około pół godziny przed podaniem potrawy.