30 minut
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Brokuły - 150 g
- Kalafior - 150 g
- Fasola szparagowa żółta - 150 g
- Romanesco mix - 100 g
- Papryka czerwona 1 szt.
DODATKI
- Filet z łososia ze skórką 300 g
- Migdały 6-8 sztuk
- Cytryna 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Koperek do posypania
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Łosoś na parze: filet pokrój w poprzek na paski o szerokości 3 cm. Tak przygotowane porcje dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki masła wymieszaj ze startą skórką z cytryny i posmaruj nim wierzch łososia. Następnie umieść kawałki w naczyniu do gotowania na parze w taki sposób, aby do siebie nie przylegały. Gotuj przez 20 minut.
Warzywa natomiast gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż 6-8 posiekanych migdałów, na sam koniec dodaj 1 łyżkę masła.
Migdałami udekoruj warzywa, a koperkiem łososia.
