Różyczki świata

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Filet z łososia ze skórką 300 g
  • Migdały 6-8 sztuk
  • Cytryna 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Koperek do posypania

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Łosoś na parze: filet pokrój w poprzek na paski o szerokości 3 cm. Tak przygotowane porcje dopraw do smaku solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki masła wymieszaj ze startą skórką z cytryny i posmaruj nim wierzch łososia. Następnie umieść kawałki w naczyniu do gotowania na parze w taki sposób, aby do siebie nie przylegały. Gotuj przez 20 minut.

Warzywa natomiast gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż 6-8 posiekanych migdałów, na sam koniec dodaj 1 łyżkę masła.

Migdałami udekoruj warzywa, a koperkiem łososia.