- Brokuły - 200 g
- Fasola szparagowa zielona - 200 g
- Groszek 130 g
- Cebula biała 1 szt.
- Filet z piersi kurczaka 1 szt.
- Soczewica zielona 1/2 szklanki
- Bulion warzywny 200 ml
- Czosnek 3 ząbki
- Curry 1 łyżka
- Olej sezamowy 2 łyżki
- Sos sojowy 1 łyżka
- Koperek i kolendra do posypania
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Soczewicę zalej wodą i mocz około pół godziny, a następnie gotuj przez 25 minut tak, by była jeszcze lekko twarda.
W tym czasie pierś kurczaka zamarynuj w zalewie z 1 łyżki sosu sojowego i 2 łyżek oleju sezamowego. Mięso pokrój w prostokąty, smaż na patelni przez 3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka przez 5 minut.
Przełóż kurczaka oraz soczewicę do jednego garnka, wlej szklankę bulionu, dodaj łyżkę curry, 3 posiekane ząbki czosnku i delikatnie wymieszaj. Duś do momentu, aż bulion widocznie zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec dodaj przygotowane na parze warzywa.
Tak przygotowane curry możesz już na talerzach posypać świeżo posiekanymi koprem i kolendrą.
