Zielone curry z kurczakiem

80 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Filet z piersi kurczaka 1 szt.
  • Soczewica zielona 1/2 szklanki
  • Bulion warzywny 200 ml
  • Czosnek 3 ząbki
  • Curry 1 łyżka
  • Olej sezamowy 2 łyżki
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Koperek i kolendra do posypania

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Soczewicę zalej wodą i mocz około pół godziny, a następnie gotuj przez 25 minut tak, by była jeszcze lekko twarda.

W tym czasie pierś kurczaka zamarynuj w zalewie z 1 łyżki sosu sojowego i 2 łyżek oleju sezamowego. Mięso pokrój w prostokąty, smaż na patelni przez 3 minuty na dużym ogniu, po czym zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i duś kurczaka przez 5 minut.

Przełóż kurczaka oraz soczewicę do jednego garnka, wlej szklankę bulionu, dodaj łyżkę curry, 3 posiekane ząbki czosnku i delikatnie wymieszaj. Duś do momentu, aż bulion widocznie zgęstnieje (około 5 minut). Na koniec dodaj przygotowane na parze warzywa.

Tak przygotowane curry możesz już na talerzach posypać świeżo posiekanymi koprem i kolendrą.