Glazurowana marchew z imbirem

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Marchew junior - 1 paczka
  • Masło lub oliwa 1 łyżka
  • Miód 1 łyżka
  • Imbir - korzeń ok. 3 cm
  • Papryka chili 1/2 łyżeczki
  • Oregano świeże (opcjonalnie) do posypania

Sposób przygotowania:


Gotuj Marchewki junior d’aucy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu – ok. 3-4 minut we wrzącej wodzie, a następnie osusz je przy pomocy papierowego ręcznika.

Rozgrzej masło lub oliwę na małym ogniu, dodaj marchewki, miód i imbir. Duś przez około 8 minut, często mieszając. Dodaj 1/2 łyżeczki chilli (lub mniej jeżeli wolisz delikatniejszy smak) i duś jeszcze około 1 minuty. Zdejmij danie z ognia i podawaj ciepłe jako dodatek do mięsa lub ryby. Możesz też ozdobić marchewki świeżym oregano.