Zupa zimowa po królewsku

25 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Mieszanka warzywna do zup 7 składnikowa - 1 paczka
  • Serki topione naturalne 150 g
  • Filet z piesi kurczaka 180 g
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Bulion drobiowy 2 litry
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Czosnek 5 ząbków
  • Olej 100 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:


Podsmaż na małym ogniu mieszankę do zup d’aucy.

Pokrój w kostkę filet z kurczaka, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na patelni, a następnie przełóż do wcześniej przygotowanych warzyw.

Rozgrzej w osobnym naczyniu 1 łyżkę wazową bulionu, dodaj serki topione i koncentrat pomidorowy. Podgrzewaj do momentu aż serki się roztopią i uzyskasz gładki sos.

Połącz warzywa, kawałki kurczaka i sos, zalej pozostałym bulionem, dodaj oregano, rozdrobniony czosnek, ewentualnie sól i pieprz do smaku.

Gotuj całość około 7 minut.

Napełnij zupą 4 miseczki, każdą porcję udekoruj listkami bazylii.