Zupa krem z kalafiora

25 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Kalafior - 2 paczki
  • Bulion drobiowy 2 szklanki
  • Mascarpone 1 duża łyżka
  • Cebula (pokrojona w drobną kostkę) 1 łyżka
  • Czosnek posiekany 1 łyżeczka
  • Przyprawa tandoori 1/2 łyżeczki
  • Grzanki wedle uznania
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, czosnek i przyprawę. Ugotuj różyczki kalafiora według sugestii podanej na opakowaniu (ok. 7 minut) i dodaj je do usmażonych składników. Dolej 2 szklanki bulionu i duś około 20 minut pod przykryciem.

Zmiksuj na gładki krem, dodaj mascarpone i zmiksuj ponownie. Dopraw solą, pieprzem i mieszanką przypraw tandoori.

Najlepiej smakuje z tartym parmezanem i grzankami.