75 min
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Zupa brokułowa - 1 paczka
- Pierś kurczaka 2 sztuki
- Cebula 2 sztuki
- Kurczak - ćwiartka tylna 1 szt.
- Ziele angielskie 3-4 ziarenka
- Liść laurowy 2 sztuki
- Włoszczyzna 1 pęczek
- Koperek 1/2 pęczka
- Śmietana 30% 100 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ćwiartkę umyj i włóż do garnka. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej około 2 litrami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę pod przykryciem. Po tym czasie odcedź bulion.
Pierś z kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej. W razie potrzeby użyj niewielkiej ilości oleju. Odstaw a gdy ostygnie pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i grubo posiekaj. Do czystego garnka wlej olej i usmaż cebulę aż stanie się szklista (można ją odrobinę posolić). Zmniejsz ogień i przełóż do garnka warzywa d’aucy. Chwilę podsmaż i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Zagotuj i dolej śmietanę. Dodaj pokrojonego, grillowanego kurczaka oraz posiekany koperek.
