Pożywna zupa brokułowa

75 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Zupa brokułowa - 1 paczka
  • Pierś kurczaka 2 sztuki
  • Cebula 2 sztuki
  • Kurczak - ćwiartka tylna 1 szt.
  • Ziele angielskie 3-4 ziarenka
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Włoszczyzna 1 pęczek
  • Koperek 1/2 pęczka
  • Śmietana 30% 100 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia 1 łyżka

Sposób przygotowania:


Ćwiartkę umyj i włóż do garnka. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej około 2 litrami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę pod przykryciem. Po tym czasie odcedź bulion.

Pierś z kurczaka dopraw z obu stron solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej. W razie potrzeby użyj niewielkiej ilości oleju. Odstaw a gdy ostygnie pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i grubo posiekaj. Do czystego garnka wlej olej i usmaż cebulę aż stanie się szklista (można ją odrobinę posolić). Zmniejsz ogień i przełóż do garnka warzywa d’aucy. Chwilę podsmaż i zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Zagotuj i dolej śmietanę. Dodaj pokrojonego, grillowanego kurczaka oraz posiekany koperek.