- Truskawki - 1 paczka
- Mąka pszenna 350 g
- Świeże drożdże 15 g
- Mleko 100 ml
- Cukier 1 łyżeczka
- Stopione masło 2 łyżki
- Jajko 2 sztuki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Śmietana 36 % 200 ml
- Miód 1 łyżka
- Cukier puder 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn – wymieszaj drożdże z cukrem i rozprowadź letnim mlekiem. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj resztę mleka, jajka i gotowy rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż do uzyskania nieklejącej się, odchodzącej od miski masy. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki lub dolej letniego mleka. Dodaj rozpuszczone masło i zagniataj ciasto do chwili aż całkowicie wchłonie masło. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na 8-10 równych porcji. Z każdej porcji uformuj kulkę i ułóż na tackach urządzenia do gotowania na parze. Kulki możesz wcześniej delikatnie posmarować olejem, aby łatwiej było je potem odkleić. Pozostaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Po tym czasie gotuj je na parze przez 20 minut.
Truskawki zmiksuj na mus, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Wyłóż pampuchy na talerz, podawaj ozdobione musem truskawkowym, bitą śmietaną i listkami mięty.
