Sandacz w winnym sosie

15 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Brokuły - 1 paczka
  • Sandacz duży filet z ze skórą 1 szt.
  • Wino białe 4/5 szklanki
  • Śmietana kremówka 4/5 szklanki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Mąka do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia 1 łyżka
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:


Filet z sandacza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze porcje, dopraw solą i pieprzem a następnie panieruj w mące. Usmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Odstaw w ciepłe miejsce.

Na patelnię, na której smażyła się ryba, wlej wino i poczekaj aż trochę odparuje. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Całość zagotuj i poczekaj chwilę aż lekko zgęstnieje.

Brokuły d’aucy ugotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli.

Podawaj z usmażoną wcześniej rybą oraz przygotowanym sosem winnym. Udekoruj natką pietruszki.

Zobacz sposób przygotowania: