15 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Maliny - 1 paczka
- Śmietana kremówka 1 szklanka
- Porto 1/3 szklanki
- Laska wanilii 1 sztuka
- Masło klarowane 1 łyżeczka
- Granola orzechowa 1 szklanka
GRANOLA
- Płatki owsiane 1 szklanka
- Płatki kukurydziane 4 łyżki
- Cukier brązowy 3 łyżki
- Orzechy laskowe garść
- Miód 4 łyżki
- Olej 3 łyżki
- Mielony imbir 1 łyżeczka
- Obrane i starte jabłko 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj na środkowej półce w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj całość kilka razy. Wystudź.
Śmietanę zmiksuj i dodaj ziarenka wanilii. Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki cukru pudru.Na maśle klarowanym rozpuść brązowy cukier. Dodaj szklankę mrożonych malin i podsmaż chwilę. Nie mieszaj łyżką ani szpatułką, a jedynie potrząsaj patelnią. Maliny zalej porto i odparuj część płynu.
Granolę przełóż na dno szklanek, dodaj przygotowane maliny a na wierzch śmietanę z wanilią. Udekoruj listkami mięty.
Zobacz sposób przygotowania:
