Wytrawny deser z porto

15 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Maliny - 1 paczka
  • Śmietana kremówka 1 szklanka
  • Porto 1/3 szklanki
  • Laska wanilii 1 sztuka
  • Masło klarowane 1 łyżeczka
  • Granola orzechowa 1 szklanka
GRANOLA
  • Płatki owsiane 1 szklanka
  • Płatki kukurydziane 4 łyżki
  • Cukier brązowy 3 łyżki
  • Orzechy laskowe garść
  • Miód 4 łyżki
  • Olej 3 łyżki
  • Mielony imbir 1 łyżeczka
  • Obrane i starte jabłko 1/2 szt.

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj na środkowej półce w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. W trakcie pieczenia wymieszaj całość kilka razy. Wystudź.

Śmietanę zmiksuj i dodaj ziarenka wanilii. Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżki cukru pudru.Na maśle klarowanym rozpuść brązowy cukier. Dodaj szklankę mrożonych malin i podsmaż chwilę. Nie mieszaj łyżką ani szpatułką, a jedynie potrząsaj patelnią. Maliny zalej porto i odparuj część płynu.

Granolę przełóż na dno szklanek, dodaj przygotowane maliny a na wierzch śmietanę z wanilią. Udekoruj listkami mięty.

Zobacz sposób przygotowania: