Makaron tagliatelle z grzybami i fasolką

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
  • Suszone grzyby 1 duża garść
  • Makaron tagliatelle 200 g
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Wino białe 1/2 szklanki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło klarowane

Sposób przygotowania:


Dzień wcześniej namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i pozostaw na noc. (Do przygotowania dania mogą być użyte także grzyby mrożone lub świeże.)

Makaron tagliatelle ugotuj zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, aż delikatnie się zeszkli. Dodaj grzyby, a następnie podsmaż przez chwilę. Podlej wszystkie składniki białym winem i duś na wolnym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaj fasolkę i duś całość na wolnym ogniu, aż fasolka zmięknie. Dodaj śmietanę, dopraw całość solą oraz pieprzem. Duś przez kolejne 2-3 minuty.

Posiekaj natkę pietruszki, odłóż odrobinę do dekoracji potrawy. Posiekaną natkę dodaj do sosu zdjętego z ognia i dokładnie wymieszaj.

Podawaj makaron polany sosem udekorowany świeżą pietruszką.