Marchewki w panierce z parmezanu

20 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Marchew junior - 1 paczka
  • Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Świeży tymianek 1 garść
  • Tarty parmezan 1 duża łyżka
  • Skórka z cytryny 1 łyżeczka
DIPY
  • Jogurt naturalny 6 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Majonez 1 łyżka
  • Dżem pomarańczowy 2 łyżki
  • Mielony imbir
  • Czosnek kolorowy
  • Sól i pieprz czarny

Sposób przygotowania:


Marchewki d’aucy ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Przygotuj panierkę mieszając ze sobą ząbek czosnku starty na tarce, tymianek, paprykę, starty parmezan, skórkę z cytryny. Roztrzep jajko w miseczce. Każdą marchewkę obtocz najpierw w jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzej olej. Marchewki należy smażyć, aż uzyskają złocisty kolor.

Sos czosnkowy: Zmieszaj jogurt z odrobiną pieprzu czarnego oraz czosnku kolorowego w proszku. Dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek, następnie wymieszaj dokładnie.

Sos pietruszkowy: zmieszaj 3 łyżki jogurtu z łyżką majonezu, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, pieprz czarny oraz odrobinę soli. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Sos pomarańczowy: dwie łyżki dżemu pomarańczowego zmieszaj z łyżeczką startego imbiru, odrobiną chilli i pieprzu, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.