- Marchew junior - 1 paczka
- Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
- Czosnek 1 ząbek
- Świeży tymianek 1 garść
- Tarty parmezan 1 duża łyżka
- Skórka z cytryny 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 6 łyżek
- Czosnek 2 ząbki
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Majonez 1 łyżka
- Dżem pomarańczowy 2 łyżki
- Mielony imbir
- Czosnek kolorowy
- Sól i pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Marchewki d’aucy ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Przygotuj panierkę mieszając ze sobą ząbek czosnku starty na tarce, tymianek, paprykę, starty parmezan, skórkę z cytryny. Roztrzep jajko w miseczce. Każdą marchewkę obtocz najpierw w jajku, a następnie w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzej olej. Marchewki należy smażyć, aż uzyskają złocisty kolor.
Sos czosnkowy: Zmieszaj jogurt z odrobiną pieprzu czarnego oraz czosnku kolorowego w proszku. Dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek, następnie wymieszaj dokładnie.
Sos pietruszkowy: zmieszaj 3 łyżki jogurtu z łyżką majonezu, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki, pieprz czarny oraz odrobinę soli. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Sos pomarańczowy: dwie łyżki dżemu pomarańczowego zmieszaj z łyżeczką startego imbiru, odrobiną chilli i pieprzu, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
