Owoce morza z marchewką z groszkiem

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Marchew z groszkiem - 1 paczka
  • Małże 2 garści
  • Krewetki 8-10 sztuk
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Płynny miód 1 łyżka
  • Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Ryż 1,5 szklanki
  • Bulion warzywny ok. 2,5 szklanki
  • Ostra papryka mielona 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Biały mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Zamarynuj krewetki w zalewie z oliwy z oliwek, płynnego miodu, cukru trzcinowego, soku z cytryny, 2-3 ząbków czosnku z dodatkiem soli i białego pieprzu do smaku. Zostaw w zalewie na przynajmniej pół godziny.

Starannie wybierz małże do potrawy. Odrzuć te z pękniętą skorupką. Najlepsze będą małże, które mają zamknięte skorupki, ponieważ na pewno są świeże. Umyj je bardzo dokładnie. Wrzuć małże do gotującej się wody. Kiedy muszle się otworzą – wyłów je z wody.

Ugotuj ryż w 2,5 szklankach bulionu warzywnego.

W tym samym czasie ugotuj marchew z groszkiem wg przepisu podanego na opakowaniu, odsącz i dodaj do ryżu i owoców morza, przypraw ostrą papryką. Gotuj całość jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.