25 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Marchew z groszkiem - 1 paczka
- Małże 2 garści
- Krewetki 8-10 sztuk
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Płynny miód 1 łyżka
- Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 2 łyżki
- Czosnek 2-3 ząbki
- Ryż 1,5 szklanki
- Bulion warzywny ok. 2,5 szklanki
- Ostra papryka mielona 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Biały mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zamarynuj krewetki w zalewie z oliwy z oliwek, płynnego miodu, cukru trzcinowego, soku z cytryny, 2-3 ząbków czosnku z dodatkiem soli i białego pieprzu do smaku. Zostaw w zalewie na przynajmniej pół godziny.
Starannie wybierz małże do potrawy. Odrzuć te z pękniętą skorupką. Najlepsze będą małże, które mają zamknięte skorupki, ponieważ na pewno są świeże. Umyj je bardzo dokładnie. Wrzuć małże do gotującej się wody. Kiedy muszle się otworzą – wyłów je z wody.
Ugotuj ryż w 2,5 szklankach bulionu warzywnego.
W tym samym czasie ugotuj marchew z groszkiem wg przepisu podanego na opakowaniu, odsącz i dodaj do ryżu i owoców morza, przypraw ostrą papryką. Gotuj całość jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
