Krewetki w sosie tamaryndowym

10 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • China z przyprawą orientalną - 1 paczka
  • Krewetki królewskie 10-12 sztuk
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Pasta z tamaryndowca 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Cukier brązowy 1 łyżka
  • Ostra papryka mielona
  • Papryka słodka
  • Cynamon
  • Biały pieprz
  • Imbir mielony

Sposób przygotowania:


Zmieszaj w miseczce wszystkie składniki pasty. Ilość przypraw dopasuj do własnych upodobań i dokładnie wymieszaj całość. Następnie włóż do niej oczyszczone krewetki. Zamarynuj je przez około pół godziny.

Usmaż krewetki na dużym ogniu ciągle mieszając, aż krewetki wchłoną większość pasty. Krewetki będą gotowe już po około 4-5 minutach.

Warzywa d’aucy przygotuj na drugiej patelni według przepisu na opakowaniu, dodając przyprawę producenta. Podawaj na talerzu udekorowanym liściem sałaty w towarzystwie ćwiartki cytryny.