Babka wielkanocna z malinowym lukrem

75 min dla 6 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • Jajko 4 szt.
  • Margaryna 250 g
  • Aromat do ciasta
LUKIER
  • Maliny - 1 paczka
  • Zimna woda 4 łyżki
  • Cukier puder 16 łyżek
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:


Margarynę utrzyj za pomocą miksera z cukrem i aromatem cytrynowym, aż do uzyskania jednolitej masy. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodawaj powoli do masy, cały czas mieszając. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodaj do całości. Białka ubij na sztywno i po raz ostatni dokładnie wymieszaj ciasto.

Wysmaruj foremkę do babki margaryną i delikatnie oprósz mąką pszenną. Babkę piecz przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Aby sprawdzić, czy babka jest gotowa, nakłuj ją drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, możesz wyjąć ją z piekarnika.

Przygotuj dwa rodzaje lukru. Aby uzyskać lukier biały zmieszaj 8 łyżek cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny i 2 łyżki wody. Rozpuść w garnku trzy łyżki malin d’aucy. Kiedy odrobinę przestygną zmieszaj je z 8 łyżkami cukru pudru i łyżeczką wody, aby otrzymać różowy, malinowy lukier.

Polej babkę najpierw białym, a po chwili – różowym lukrem. Babka będzie gotowa, kiedy lukier całkowicie zastygnie.