30 minut
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
- Mąka orkiszowa 1 szklanka
- Ciepła woda 1/2 szklanki
- Świeże drożdże 15 g
- Olej roślinny 1 łyżka
- Cukier 1 łyżeczka
DODATKI
- fit mix cztery warzywa - 1 paczka
- Krojone pomidory 1 puszka
- Mozarella 1 kula
- Olej roślinny 1 łyżka
- Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu. Pomidory usmaż na patelni najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu do czasu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości. Dodaj zioła, pieprz i sól według uznania, zamieszaj i zostaw do przestygnięcia.
W tym czasie przygotuj ciasto: pokrusz drożdże, dodaj wodę i cukier, mieszaj do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj je do miski z przesianą mąką i olejem. Całość wyrabiaj do momentu uzyskania pulchnego i nie przywierającego do miski ciasta.
Nie odkłądaj ciasta do wyrośnięcia, tylko od razu uformuj placek, posmaruj sosem pomidorowym, następnie połóż warzywa i ser. Pizzę włóż do nagrzanego do 170-190 stopni piekarnia i piecz przez 15 – 20 minut.
