- Wiśnie bez pestek - 1 paczka
- Schab 4 plastry
- Sok pomarańczowy 1,5 szklanki
- Śmietanka 30% 100 ml
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Żółtko 1 szt.
- Rozmaryn
- Sól i pieprz czarny do smaku
- Ziemniaki 1,2 kg
- Mąka pszenna 200 g
- Jajko 1 szt.
Sposób przygotowania:
W osolonej wodzie nastaw do gotowania obrane ziemniaki. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W rondelku ugotuj sok pomarańczowy z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną soku i zagęść sos. Dodaj zamrożone wiśnie, gotuj przez chwilę, aż puszczą sok. Wyjmij wiśnie na talerz, żeby użyć ich później do roladek. Delikatnie posiekaj wiśnie i wymieszaj w naczyniu z majerankiem. Jeżeli dużo maja soku nie pozbywaj się go, ale dodaj odrobinę mąki.
Wiśnie ułóż na cienko zbitych plastrach schabu oprószonych solą i pieprzem, posmaruj z jednej strony śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Zwiń w ruloniki i obwiąż nicią lub zbij wykałaczkami. Wstaw do naczynia żaroodpornego i piecz około 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
W tym czasie przygotuj kopytka. Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę. Całość zagnieć na jednolite ciasto, delikatnie podsypując mąką, jeśli będzie zbyt mokre. Podziel ciasto na 6 części i każdą z nich uformuj w wałeczek na posypanej mąką stolnicy. Każdy wałeczek pokrój na ukośne kawałki.
Nastaw duży garnek lekko osolonej wody. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i włóż do niej kopytka. Najlepiej podzielić je na kilka mniejszych porcji. Gotuj około 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Podawaj na jednym talerzu roladkę, porcję kopytek i sos.
