Pieczona na złoto gęś z jabłkiem

25 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Farmer z przyprawą polską - 1 paczka
  • Tusza gęsi (bez podrobów) 1 szt.
  • Szalotka 8 szt.
  • Jabłka 5 szt.
  • Świeży tymianek 4 łyżki
  • Olej 3 łyżki
  • Gęsi smalec 2 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Zimna woda 1/2 szklanki
  • Śliwki suszone garść
  • Jałowiec kilka ziaren
  • Sól do natarcia kaczki

Sposób przygotowania:


Gęś dokładnie umyj z zewnątrz i w środku, osusz.

Przygotuj farsz: jabłka pokrój na ćwiartki, dodaj pokrojone szalotki, rodzynki, majeranek i kilka ziaren jałowca, dodaj roztopiony smalec wymieszany z miodem.

Gęś natrzyj z wierzchu i w środku solą, pieprzem i majerankiem, pod skórą umieść kilka ziaren jałowca, a następnie nadziej. Na dno brytfanny wlej pół szklanki wody wymieszanej z trzema łyżkami oleju, połóż gęś, nałóż przykrywkę i piecz przez pół godziny w nagrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz gęś jeszcze przez około godzinę na każdy kilogram mięsa, co jakiś czas podlewając ją wytwarzanym podczas pieczenia sosem.

Gęś podawaj z mieszanką Farmer przygotowaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.