Szynka w miodzie z ziemniakami

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • fit mix fasolowy - 3 paczki
  • Surowa szynka bez kości 2 kg
  • Ziemniaki 2 kg
  • Bulion warzywny - 500 ml
  • Musztarda 4 łyżeczki
  • Miód 3 łyżeczki
  • Sok pomarańczowy 1 szklanka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Dżem pomarańczowy
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Papryka czerwona słodka
  • Olej
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Szynkę umyj i osusz. Następnie ostrym, cienkim i długim nożem ponacinaj jej powierzchnię w poprzeczną kratkę. Możesz też za pomocą szpikulca ponakłuwać mięso.

Przeciśnij czosnek przez praskę. Natrzyj mięso czosnkiem, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gdy szynka przejdzie już aromatem przypraw, obsmaż ją na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Przełóż mięso do brytfanki i podlej połową bulionu warzywnego. Wstaw szynkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i piecz przez około 3 godziny. W czasie pieczenia systematycznie podlewaj pozostałą ilością bulionu.

Miód wymieszaj z musztardą i 3 łyżkami soku pomarańczowego. Na 30 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso. Polej pozostałą częścią soku, a następnie, za pomocą kuchennego pędzelka, posmaruj dokładnie szynkę miodowo-musztardową marynatą. Wstaw do piekarnika na pozostały czas.

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż będą al dente. Następnie rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem, oprósz rozmarynem oraz słodką papryką i delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Co jakiś czas obracaj ziemniaki, by upiekły się z każdej strony. Podawaj, gdy będą zarumienione.

Przygotuj fit mix fasolowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

Wyjmij szynkę z brytfanki, pokrój w grube plastry. Wyłóż na talerz tuż obok upieczonych ziemniaków i d’aucy fit mixu fasolowego. Podawaj z dżemem pomarańczowym i gałązką tymianku.