Calzone z mozzarellą

20 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Italia z przyprawą włoską - 1 paczka
  • Mąka 400 g
  • Mleko 200 ml
  • Żółtko 2 szt.
  • Mozzarella 1 kula
  • Cukier 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • Świeże drożdże 1 łyżeczka
  • Masło 1 łyżeczka
  • Krojone pomidory 1/2 puszki
  • Świeża bazylia
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj żółtko i oliwę. Połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Przygotuj warzywa d’aucy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Na każdy placek połóż warzywa i posyp je mozzarellą pokrojoną w kostkę i posiekaną bazylii. Uformuj kształt dużych pierogów, posmaruj je żółtkiem i piecz przez 20 min w temp. 200 °C.

Podawaj gorące z sosem z pomidorów w dodatkiem soli, pieprzu i bazylii.