20 min
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Italia z przyprawą włoską - 1 paczka
- Mąka 400 g
- Mleko 200 ml
- Żółtko 2 szt.
- Mozzarella 1 kula
- Cukier 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Świeże drożdże 1 łyżeczka
- Masło 1 łyżeczka
- Krojone pomidory 1/2 puszki
- Świeża bazylia
- Sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj żółtko i oliwę. Połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Przygotuj warzywa d’aucy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj na kształt koła. Na każdy placek połóż warzywa i posyp je mozzarellą pokrojoną w kostkę i posiekaną bazylii. Uformuj kształt dużych pierogów, posmaruj je żółtkiem i piecz przez 20 min w temp. 200 °C.
Podawaj gorące z sosem z pomidorów w dodatkiem soli, pieprzu i bazylii.
