Szalone, truskawkowe połączenia

Truskawki pasują do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie znacie pełni ich możliwości – sprawdźcie je w wyjątkowych, niebanalnych połączeniach. Mamy kilka ciekawych, truskawkowych pomysłów.

Owoce nie tylko na deser

Owoce zwykle wykorzystujemy do słodkich przysmaków serwowanych na deser lub jako przekąskę w ciągu dnia. Poznajmy ich inną twarz! W końcu owoc niejedno ma imię.

Lubimy gotować!

Spotkanie z przyjaciółmi to zwykle wspólne oglądanie filmów lub wyjście do knajpki? A gdyby tak dla odmiany zaprosić wszystkich do… kuchni?

Smakowite ujęcie

Udało Ci się przyrządzić tak piękne danie, że koniecznie chcesz je uwiecznić na zdjęciu? A może uległeś modzie na chwalenie się przysmakami w Internecie? Podpowiadamy, jak zrobić idealne zdjęcie Twojego kulinarnego dzieła.

Talerz dziełem sztuki

Sztuka kulinarna jest równie wymagająca, jak i inne dziedziny. Detal potrafi sprawić, że odbieramy dzieło zupełnie inaczej. Jak podać naszą specjalność, aby zachwycała w każdym calu?

Kolory na wielkanocnym talerzu

Wielkanoc to święto, które w wyjątkowy sposób łączy chrześcijańską duchowość z cyklem natury. Wiosna za oknem sprawia, że chcemy, by w świąteczny weekend w domach było jak najwięcej kolorów. Nie może ich zabraknąć także na talerzach.

Chrup na zdrowie

Przekąska nie musi być lukrowanym pączkiem, ani czekoladowym batonem. Napadu głodu nie powinniśmy też zaspokajać wielkim hamburgerem. Lepiej w pracy zjeść chrupiącą marchewkę, a popcorn podczas wieczornego lenistwa przed telewizorem zastąpić pysznym kalafiorem.

Wirtualne posiłki

Specjaliści ds. żywienia nie mają wątpliwości – ważne jest nie tylko co jemy. Liczy się także to, gdzie i w jakich okolicznościach.

Wigilia pełna warzyw

Wigilia to tradycyjnie uczta bezmięsna. Stół powinien uginać się więc pod nadmiarem warzyw i owoców. Dlaczego więc ograniczamy się tylko do wywaru z buraczków, kiszonej kapusty i sałatki warzywnej?

Skala zdrowia

Piękno, zdrowie, siła? To wszystko możemy osiągnąć dzięki diecie opartej na warzywach i owocach, które pomogą nam pozbyć się szkodliwych substancji z organizmu.

Co daje zimą tęczowa dieta

Kolor może być dla nas cenną wskazówką przy planowaniu jadłospisu, ponieważ barwy roślin są ściśle powiązane ze składnikami odżywczymi, które zawierają.

Zagraj emocjami na talerzu

Kocha, lubi, szanuje? A może się złości? Umiejętne połączenie kolorów na talerzu to nie tylko uczta dla oczu. Każde danie może wyrazić więcej niż 1000 słów.

Każdy może być mistrzem kuchni

Wyczarowywanie smaku, próbowanie pysznych potraw i cudowny aromat unoszący się w powietrzu – tym właśnie jest gotowanie. I jest to naprawdę proste!

Naturalne afrodyzjaki

Pobudzają zmysły, wzmacniają odczuwanie przyjemności. Ich nazwa podchodzi od imienia greckiej bogini miłości Afrodyty i krąży wokół nich wiele legend.

Dieta dla tęgiego umysłu

Odpowiada m.in. za pamięć, rozpoznawanie emocji, niezliczone talenty i mnóstwo innych rzeczy – mózg stanowi jedynie 2 proc. masy ciała człowieka. Mimo to jest naszym najważniejszym organem, który potrzebuje dużo energii.

Dobre nawyki drogą do zdrowia

Nasze życie opiera się na nawykach, mimo iż nie zdajemy sobie z tego sprawy. Mogą być nimi zarówno niedzielne, rodzinne obiady, jak i mycie zębów dwa razy dziennie

Talerz w centrum uwagi

Wymień talerze na mniejsze, w kolorach kontrastujących do ulubionych dań, a bez większego wysiłu zrzucisz kilka zbędnych kilogramów – przekonują amerykańscy naukowcy.

Królowie polskich stołów

Polacy mogą przebierać w warzywach, jak mało który naród na świecie. Ale i tak najchętniej sięgamy po… pomidory i ogórki, wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego.

Zdrowe odżywianie nie musi być kosztowne

Większość Polaków uważa, że odżywia się dobrze. Przeczą temu badania naukowców. Nie potrzeba jednak dużo, by łatwo, szybko i niedrogo poprawić swój jadłospis.

Skarby z pola

Ludzie od wieków używali ziół przede wszystkim w celach leczniczych, ale także po to, by wydobyć smak potraw i złagodzić ewentualne skutki przejedzenia.

Smak na talerzu: szczypta pikanterii

Jedzenie od dawna nie służy wyłącznie dostarczaniu energii. Ma też sprawiać przyjemność. A nic tak nie cieszy podniebienia, jak cudownie doprawione danie.

Piknikowe łasuchowanie

Jeśli jeszcze nie byłeś na pikniku, to ominął Cię jeden z najlepszych sposobów na posiłek na świeżym powietrzu. Jak zorganizować piknik idealny? To bardzo proste.