Babka ziemniaczana

25 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Brokuły - 1 paczka
  • Ugotowane ziemniaki 1 kg
  • Jajko 3 szt.
  • Pieczarki 30 szt.
  • Duże cebule 3-4 szt.
  • Wędzony boczek 20 plasterków
  • Śmietana 18% 1 szklanka
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Boczek pokrój w paski i przełóż na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z palnika i posyp posiekaną natką pietruszki.

Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Dodaj żółtka oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż kilka różyczek brokułów. Na wierzch wyłóż resztę masy.

Piecz w 200 stopniach przez minimum 40 minut aż do zarumienienia się wierzchu.

Babkę podajemy razem z przygotowanym wcześniej sosem.

Zobacz sposób przygotowania: