- Brokuły - 1 paczka
- Ugotowane ziemniaki 1 kg
- Jajko 3 szt.
- Pieczarki 30 szt.
- Duże cebule 3-4 szt.
- Wędzony boczek 20 plasterków
- Śmietana 18% 1 szklanka
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w paski i przełóż na rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż chwilę i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj całość. Zdejmij z palnika i posyp posiekaną natką pietruszki.
Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Dodaj żółtka oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Połowę masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż kilka różyczek brokułów. Na wierzch wyłóż resztę masy.
Piecz w 200 stopniach przez minimum 40 minut aż do zarumienienia się wierzchu.
Babkę podajemy razem z przygotowanym wcześniej sosem.
Zobacz sposób przygotowania:
