Budyń jaglany z truskawkami

20 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Truskawki - 400 g
  • Cukier puder 150 g
  • Kasza jaglana 175 g
  • Mleko 500 ml
  • Banan 1 szt.
  • Masło orzechowe 1 łyżka
  • Ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:


Budyń jaglany z truskawkami świetnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub zdrowy podwieczorek.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i ugotuj na mleku (około 15 minut). Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładko z bananem, masłem orzechowym i wanilią. Nalej do salaterek i pozostaw do stężenia.
Przygotuj sos: truskawki d’aucy podgrzej w garnuszku i zmiksuj z cukrem pudrem.
Podawaj z budyniem na ciepło lub zimno.

Rada – do ugotowania kaszy możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego.