20 min
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Truskawki - 400 g
- Cukier puder 150 g
- Kasza jaglana 175 g
- Mleko 500 ml
- Banan 1 szt.
- Masło orzechowe 1 łyżka
- Ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Budyń jaglany z truskawkami świetnie sprawdzi się jako sycące śniadanie lub zdrowy podwieczorek.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w zimnej wodzie i ugotuj na mleku (około 15 minut). Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładko z bananem, masłem orzechowym i wanilią. Nalej do salaterek i pozostaw do stężenia.
Przygotuj sos: truskawki d’aucy podgrzej w garnuszku i zmiksuj z cukrem pudrem.
Podawaj z budyniem na ciepło lub zimno.
Rada – do ugotowania kaszy możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego.
