Ciasto czekoladowe z malinami

60 min dla 8 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
Ciasto czekoladowe
  • Masło 200 g
  • Czekolada gorzka 100 g
  • Czekolada deserowa 100 g
  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 200 g
  • Mąka 135 g
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa serowa
  • Maliny - 400 g
  • Mielony twaróg sernikowy 500 g
  • Cukier 100 g
  • Budyń waniliowy 1 op.
  • Jajko 2 szt.
  • Śmietanka 36% 100 ml

Sposób przygotowania:


Ciasto czekoladowe z malinami to nasz pewniak – idealnie sprawdzi się na każdą okazję i spełni oczekiwania najbardziej wymagających gości!

Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia wszystkich składników co chwilę mieszając, a następnie odstaw z ognia. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.

Ser przełóż do miski, dodaj cukier, budyń i jajka. Mieszaj przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj 2/3 ilości malin i wymieszaj je z masą, tak aby owoce się rozpadły. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlej najpierw masę czekoladową, następnie łyżką wykładaj masę serową i rozłóż pozostałe maliny.
Piecz ok 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.