- Masło 200 g
- Czekolada gorzka 100 g
- Czekolada deserowa 100 g
- Jajka 3 szt.
- Cukier 200 g
- Mąka 135 g
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Maliny - 400 g
- Mielony twaróg sernikowy 500 g
- Cukier 100 g
- Budyń waniliowy 1 op.
- Jajko 2 szt.
- Śmietanka 36% 100 ml
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z malinami to nasz pewniak – idealnie sprawdzi się na każdą okazję i spełni oczekiwania najbardziej wymagających gości!
Masło pokrój w kostkę, włóż do rondelka, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia wszystkich składników co chwilę mieszając, a następnie odstaw z ognia. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładką masę.
Ser przełóż do miski, dodaj cukier, budyń i jajka. Mieszaj przez ok. 1 minutę do połączenia się składników, następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj 2/3 ilości malin i wymieszaj je z masą, tak aby owoce się rozpadły. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlej najpierw masę czekoladową, następnie łyżką wykładaj masę serową i rozłóż pozostałe maliny.
Piecz ok 40 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
