Czerwona papryka faszerowana brokułami

40 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Brokuły - 1 paczka
  • Czerwona duża papryka 4 sztuki
  • Kasza kuskus 2 szklanki
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
  • Bulion drobiowo-warzywny ok. 3/4 l
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Papryki przekrój na pół, zachowując ogonki. Oczyść i usuń gniazda nasienne. Wsyp kaszę do miski. Bulion zagotuj i jeszcze wrzącym zalej kuskus. Woda powinna sięgać ok. 1 cm powyżej kaszy. Pozostaw na ok. 5 minut.

Cebulę i czosnek posiekaj, następnie podsmaż na oleju. Brokuły krótko obgotuj, a potem połącz z kuskusem, cebulą i czosnkiem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem.

Farsz przełóż do połówek papryk i wyłóż je na blasze.

Zapiecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.