Czerwone curry z kurczakiem

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
  • Pierś kurczaka 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Papryka żółta 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Mleko kokosowe 1 puszka
  • Ananas z puszki kilka kawałków
  • Sok z ananasa 1/3 szklanki
  • Ryż 180 gram
  • Bulion warzywny 150 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Czerwona pasta curry 1 łyżka
  • Papryka słodka do smaku
  • Kumin do smaku
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Pierś umyj, pokrój w paski, obtocz w soli, pieprzu oraz papryce. Następnie odstaw na chwilę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast paprykę w dłuższe paski.

Na rozgrzanej patelni z olejem połóż łyżeczkę kuminu, a następnie dodaj cebulę i smaż przez chwilę aż się zeszkli. Następnie dodaj pół opakowania fasolki żółtej d’aucy i paprykę, podlej odrobiną soku z ananasa i zmniejsz ogień. Pozwól potrawie dusić się przez kilka minut. Potem dodaj kurczaka i smaż przez chwilę.

Następnie otwórz puszkę mleka kokosowego i dokładnie zamieszaj, aby miało jednolitą konsystencję. Dodaj je do składników na patelni, a następnie dopraw łyżeczką czerwonej pasty curry (jeśli lubisz pikantne potrawy możesz doprawić mocniej). Dodaj kawałki ananasa. Całość doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając.

Podawaj z ryżem w dwóch osobnych naczyniach.