- Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
- Pierś kurczaka 1 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Papryka żółta 1 szt.
- Papryka czerwona 1 szt.
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Ananas z puszki kilka kawałków
- Sok z ananasa 1/3 szklanki
- Ryż 180 gram
- Bulion warzywny 150 ml
- Olej 2 łyżki
- Czerwona pasta curry 1 łyżka
- Papryka słodka do smaku
- Kumin do smaku
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś umyj, pokrój w paski, obtocz w soli, pieprzu oraz papryce. Następnie odstaw na chwilę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast paprykę w dłuższe paski.
Na rozgrzanej patelni z olejem połóż łyżeczkę kuminu, a następnie dodaj cebulę i smaż przez chwilę aż się zeszkli. Następnie dodaj pół opakowania fasolki żółtej d’aucy i paprykę, podlej odrobiną soku z ananasa i zmniejsz ogień. Pozwól potrawie dusić się przez kilka minut. Potem dodaj kurczaka i smaż przez chwilę.
Następnie otwórz puszkę mleka kokosowego i dokładnie zamieszaj, aby miało jednolitą konsystencję. Dodaj je do składników na patelni, a następnie dopraw łyżeczką czerwonej pasty curry (jeśli lubisz pikantne potrawy możesz doprawić mocniej). Dodaj kawałki ananasa. Całość doprowadź do wrzenia delikatnie mieszając.
Podawaj z ryżem w dwóch osobnych naczyniach.
