Dorsz w sosie tymiankowo-cytrynowym

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • fit mix fasolowy - 1 paczka
  • Filet z dorsza 300 g
  • Białe wytrawne wino 1 kieliszek
  • Śmietana 36 % 200 ml
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Świeży tymianek 1 łyżka
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • Masło 100 g
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem i włóż do naczynia do gotowania na parze. Po 15 minutach dostaw drugi poziom z fit mixem fasolowym d’aucy i gotuj dalej przez 10 minut.

W tym czasie przygotuj sos: do rondelka wlej wino, śmietanę ocet i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn zredukuje się o połowę. Ciągle mieszając trzepaczką dodawaj masło, wymieszaj dokładnie. Dopraw sos sokiem i skórką z cytryny, tymiankiem, solą i pieprzem.

Podawaj danie od razu po wyjęciu z parowaru z dodatkiem sosu.