- Szpinak rozdrobniony - 200 g
- Fasola szparagowa żółta - 200 g
- Cukinia 200 g
- Seler naciowy 100 g
- Groszek cukrowy 100 g
- Bataty (słodkie ziemniaki) 4 szt.
- Krewetki królewskie 6 szt.
- Sok z cytryny 1/2 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Ocet balsamiczny 3 łyżki
- Miód 1 łyżka
- Pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Zamarynuj rozmrożone i oczyszczone krewetki w sosie z 3 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżeczki miodu, pół łyżki soku z cytryny, 2 ząbków rozgniecionego czosnku i 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne. Odstaw owoce morza w zalewie na pół godziny.
W tym czasie przygotuj słodkie ziemniaki – nie obieraj ich tylko pokrój w plastry i włóż do garnka z zimną, delikatnie posoloną wodą. Gotuj, aż będą miękkie.
Mieszankę warzyw gotuj na parze przez 10-12 minut. Także na parze, w drugim naczyniu, przez około 5 minut gotuj odsączone z marynaty krewetki.
Gdy wszystkie składniki potrawy będą już gotowe ułóż je na talerzu i udekoruj np. plastrami cytryny.
