Garść Papaja

40 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
DODATKI
  • Bataty (słodkie ziemniaki) 4 szt.
  • Krewetki królewskie 6 szt.
  • Sok z cytryny 1/2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:


Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.

Zamarynuj rozmrożone i oczyszczone krewetki w sosie z 3 łyżek octu balsamicznego, 1 łyżeczki miodu, pół łyżki soku z cytryny, 2 ząbków rozgniecionego czosnku i 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne. Odstaw owoce morza w zalewie na pół godziny.

W tym czasie przygotuj słodkie ziemniaki – nie obieraj ich tylko pokrój w plastry i włóż do garnka z zimną, delikatnie posoloną wodą. Gotuj, aż będą miękkie.

Mieszankę warzyw gotuj na parze przez 10-12 minut. Także na parze, w drugim naczyniu, przez około 5 minut gotuj odsączone z marynaty krewetki. 

Gdy wszystkie składniki potrawy będą już gotowe ułóż je na talerzu i udekoruj np. plastrami cytryny.