45 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Szpinak rozdrobniony - 1/2 paczki
- Mąka pszenna 650 g
- Bułka tarta 100 g
- Jajko 6 szt.
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
SOS
- Gorgonzola 100 g
- Śmietana 18% 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę na stolnice, dodaj ugotowany i przestudzony szpinak, jajka, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu oraz oliwę. Szybko wyrabiaj ciasto aż nabierze elastyczności.
Na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałeczki o średnicy 0,5 cm, i pokrój na kawałki ok. 2 cm.
Zagotuj w garnku dużą ilość wody, posól ją i ugotuj gnocchi. Gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię, odcedź je. W garnku o grubym dnie podgrzej śmietanę i rozpuścić w niej ser gorgonzola.
Wymieszaj gnocchi z sosem, podawaj ciepłe.
