Gofry z mascarpone i owocami

20 min dla 3 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Mieszanka kompotowa - 1 paczka
  • Mascarpone 250 g
  • Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko 1 i 1/3 szklanki
  • Olej roślinny 1/2 szklanki
  • Jajko 2 szt.
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • Płatki migdałów
  • Sól szczypta

Sposób przygotowania:


Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej, żółtka dwóch jajek, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj ponownie. Ciasto wylewaj do gofrownicy i smaż około 4 minut. Ilość ciasta dopasuj do wielkości gofrownicy.

Opakowanie mieszanki owocowej d’aucy podziel na pół. Jedną część owoców pozostaw do rozmrożenia. Drugą połowę wsyp do garnka, dodaj łyżkę cukry trzcinowego i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce zamienią w gęsty mus.

Gofry podawaj posmarowane serkiem mascarpone udekorowanym owocami. Całość polej musem i posyp płatkami migdałów.