20 min
dla 3 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Mieszanka kompotowa - 1 paczka
- Mascarpone 250 g
- Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
- Mleko 1 i 1/3 szklanki
- Olej roślinny 1/2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Cukier 2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy 1 łyżka
- Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
- Płatki migdałów
- Sól szczypta
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, olej, żółtka dwóch jajek, cukier i cukier wanilinowy wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników i wymieszaj ponownie. Ciasto wylewaj do gofrownicy i smaż około 4 minut. Ilość ciasta dopasuj do wielkości gofrownicy.
Opakowanie mieszanki owocowej d’aucy podziel na pół. Jedną część owoców pozostaw do rozmrożenia. Drugą połowę wsyp do garnka, dodaj łyżkę cukry trzcinowego i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce zamienią w gęsty mus.
Gofry podawaj posmarowane serkiem mascarpone udekorowanym owocami. Całość polej musem i posyp płatkami migdałów.
