Kalafior zapiekany z jajkiem i parmezanem

10 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Kalafior - 1 paczka
  • Szalotka 3 sztuki
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Parmezan 3 łyżki
  • Jajko 2 szt.
  • Olej 1 łyżka
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:


Kalafior sparz wrzątkiem i odstaw na bok, żeby obciekł.

Wymieszaj bułkę tartą z parmezanem i solą. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem, na dnie ułóż warstwę kalafiora i pokrojonej w plastry szalotki, posyp ją większością bułki i parmezanu. Rozbij jajka do miseczki. Wylej je na kalafiora i szalotkę. Posyp resztą bułki i parmezanu.

Zapiekaj w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu.