- Fasola żółta i zielona - 1 paczka
- Filet z dorsza 500 g
- Szalotka 2 szt.
- Koperek 1/2 pęczka
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Świeża bazylia kilka listków
- Chleb tostowy 4 kromki
- Jajko 1 szt.
- Wędzony boczek 10-12 plasterków
- Czosnek 2-3 ząbki
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej niewielką ilością oleju, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudź, pokrój drobno i postaraj się wyjąć jak najwięcej ości. Z kromek chleba odetnij skórki i pokrój miąższ w kostkę. Przełóż do miski z dorszem. Dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki, bazylię i jedną szalotkę. Wbij jajko i przy pomocy miksera lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Uformuj klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Boczek pokrój w paseczki i przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na niewielkim ogniu, gdy tłuszcz się zacznie wytapiać dodaj posiekany czosnek i szalotkę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj fasolkę d’aucy i smaż aż zmięknie.
Zobacz sposób przygotowania:
