Klopsiki z dorsza

25 min dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Fasola żółta i zielona - 1 paczka
  • Filet z dorsza 500 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Koperek 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Świeża bazylia kilka listków
  • Chleb tostowy 4 kromki
  • Jajko 1 szt.
  • Wędzony boczek 10-12 plasterków
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia 2 łyżki

Sposób przygotowania:


Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej niewielką ilością oleju, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudź, pokrój drobno i postaraj się wyjąć jak najwięcej ości. Z kromek chleba odetnij skórki i pokrój miąższ w kostkę. Przełóż do miski z dorszem. Dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki, bazylię i jedną szalotkę. Wbij jajko i przy pomocy miksera lub ręcznie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Uformuj klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Boczek pokrój w paseczki i przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż na niewielkim ogniu, gdy tłuszcz się zacznie wytapiać dodaj posiekany czosnek i szalotkę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj fasolkę d’aucy i smaż aż zmięknie.

Zobacz sposób przygotowania: