Krewetki w cieście kokosowym

40 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
SOS
  • Sok ananasowy 30 ml
  • Ketchup 3 łyżki
  • Sos Worcestershire 2 łyżki
  • Cukier brązowy 2 łyżki
  • Ocet winny 2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Imbir świeży 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Jajko roztrzep tak aby się lekko spieniło. Dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę. Konsystencja tego ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Na końcu możesz dodać wiórki kokosowe.

Krewetki umyj i oczyść (wyjmuj jelito oraz pozbaw ogonka). Osusz dokładnie. Każdą dokładnie oprósz mąką i zanurz w cieście.

Smaż na gorącym oleju do złotego koloru. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonęło nadmiar tłuszczu.

Warzywa przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sos:
Czosnek posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Całość podsmaż na oleju sezamowym. Uważaj aby nie przypalić. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Zagotuj i odparuj nadmiar płynu do pożądanej konsystencji.

Dopraw solą i pieprzem.