- China z przyprawą orientalną - 1 paczka
- Krewetki black tiger 30 sztuk
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Mleko kokosowe 2 łyżki
- Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
- Sól do smaku
- Olej do głebokiego smażenia
- Sok ananasowy 30 ml
- Ketchup 3 łyżki
- Sos Worcestershire 2 łyżki
- Cukier brązowy 2 łyżki
- Ocet winny 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Imbir świeży 1 łyżka
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Jajko roztrzep tak aby się lekko spieniło. Dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli. Cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę. Konsystencja tego ciasta powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe. Na końcu możesz dodać wiórki kokosowe.
Krewetki umyj i oczyść (wyjmuj jelito oraz pozbaw ogonka). Osusz dokładnie. Każdą dokładnie oprósz mąką i zanurz w cieście.
Smaż na gorącym oleju do złotego koloru. Przełóż na ręcznik papierowy aby wchłonęło nadmiar tłuszczu.
Warzywa przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos:
Czosnek posiekaj drobno. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Całość podsmaż na oleju sezamowym. Uważaj aby nie przypalić. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Zagotuj i odparuj nadmiar płynu do pożądanej konsystencji.
Dopraw solą i pieprzem.
