- Maliny - 800 g
- Cukier 2 łyżki
- Mąka pszenna 300 g
- Cukier 130 g
- Cukier wanilinowy 1 op.
- Masło 170 g
- Jajko 1 szt.
Sposób przygotowania:
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem malinowym własnej produkcji to idealny pomysł na smaczną przekąskę lub niebanalny upominek.
Najpierw przygotuj dżem: Owoce zasyp cukrem i odstaw na 3-4 godziny. Po tym czasie gotuj masę na słabym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Dżem z malin jest gotowy, gdy kropla przeniesiona na zimny spodek krzepnie.
Ciasteczka: Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier, cukier wanilinowy i poszatkowane masło. Przez chwilę rozcieraj palcami masło z mąką, następnie dodaj jajko i zgnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około 45-60 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i przez chwilę zagniataj, następnie rozwałkuj je na grubość około 4mm. Wybierz ulubiony kształt foremek i wykrój ciasteczka.
W połowie ciasteczek powycinaj dziurki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. C. Piecz przez ok 15 minut.
Po upieczeniu całe ciasteczka posmaruj łyżeczką dżemu, następnie połóż na nie ciasteczka z wyciętą dziurką i delikatnie dociśnij.