Kurczak faszerowany

30 minut dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Farmer z przyprawą polską - 1 paczka
  • Pierś kurczaka 3 filety
  • Masło klarowane 1 łyżeczka
  • Chleb tostowy 3 kromki
  • Mleko 4 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Tymianek - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1/2 łyżeczki
  • Cebula 1 szt.
  • Olej do smażenia 1/2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Lekko posól, aby szybciej się zeszkliła. Odstaw do wystudzenia. Pieczywo pokrój w kostkę, zalej mlekiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki, zioła, jajko i cebulę. Dopraw do smaku i wyrób gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz użyć również mocnej torebki foliowej.

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przy pomocy długiego, ostrego noża zrób nacięcie wzdłuż całej piersi. Uważaj aby nie przebić mięsa. Przygotowane w ten sposób kieszonki napełnij farszem z rękawa cukierniczego. Całość podsmaż na maśle klarowanym z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zasyp warzywami d’aucy. Dopraw przyprawą producenta. Zapiecz przez minimum 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Mięso podaj pokrojone na plastry wraz z warzywami. Udekoruj natką pietruszki.