15 min
dla 2 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
MIX WARZYW
- Brokuły - 200 g
- Marchew junior - 200 g
- Fasola szparagowa żółta - 200 g
- Kiełki fasoli Mung 3 łyżki
- Papryka żółta 1 szt.
DODATKI
- Czosenek 2 ząbki
- Papryka chili szczypta
- Żółtko 1 szt.
- Śmietana 18% 200 ml
- Avocado dojrzałe 1 szt.
Sposób przygotowania:
Przepis powstał na bazie mieszanek zgłoszonych do konkursu Krzyżówka Smaków. Świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
Warzywa gotuj na parze przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj pastę awokado.
Przepis na pastę: awokado obierz, podziel na 4 części i rozdrobnij w blenderze. W garnku zmieszaj śmietanę z żółtkiem, papryką chili i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość gotuj na małym ogniu. Gdy sos zacznie wrzeć dodaj awokado i mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników. Gotuj jeszcze przez około 2 minuty na małym ogniu.
