- Fasola szparagowa żółta - 1 paczka
- Suszone grzyby 1 duża garść
- Makaron tagliatelle 200 g
- Śmietanka 30% 200 ml
- Cebula 1 szt.
- Masło 1 łyżka
- Wino białe 1/2 szklanki
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Sól i pieprz do smaku
- Masło klarowane
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i pozostaw na noc. (Do przygotowania dania mogą być użyte także grzyby mrożone lub świeże.)
Makaron tagliatelle ugotuj zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle, aż delikatnie się zeszkli. Dodaj grzyby, a następnie podsmaż przez chwilę. Podlej wszystkie składniki białym winem i duś na wolnym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaj fasolkę i duś całość na wolnym ogniu, aż fasolka zmięknie. Dodaj śmietanę, dopraw całość solą oraz pieprzem. Duś przez kolejne 2-3 minuty.
Posiekaj natkę pietruszki, odłóż odrobinę do dekoracji potrawy. Posiekaną natkę dodaj do sosu zdjętego z ognia i dokładnie wymieszaj.
Podawaj makaron polany sosem udekorowany świeżą pietruszką.
