30 minut
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- fit mix fasolowy - 1 paczka
- Mięso wołowe 500 g
- Czosnek 2 ząbki
- Czerwona fasola z puszki 4 łyżki
- Natka kolendry 1/2 pęczka
- Natka pietruszki 1/2 pęczka
- Papryczka chilli 1 szt.
- Jajko 1 szt.
- Zimna woda 1/3 szklanki
- Mąka 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Mięso, fasolkę i zmiażdzony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli przepuść przez maszynkę do mielenia. Do powstałego mięsa mielonego z dodatkami wbij jajko, dosyp dwie łyżki mąki oraz dopraw solą i pieprzem, całość bardzo dokładnie mieszaj ręką, aż do pełnego połączenia składników.
Posiekaj natkę kolendry i pietruszki, zostaw po jednej łodyżce do dekoracji. Posiekaną zieleninę dodaj do mięsa i zamieszaj raz jeszcze. Uformuj kotleciki i usmaż je na patelni na średnim ogniu z obu stron.
Pikantne kotlety podaj z łagodnymi warzywami przygotowanymi na parze wg wskazówek na opakowaniu. Całość dania udekoruj pietruszką i kolendrą.
