Meksykańskie kotlety mielone

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • fit mix fasolowy - 1 paczka
  • Mięso wołowe 500 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Czerwona fasola z puszki 4 łyżki
  • Natka kolendry 1/2 pęczka
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Papryczka chilli 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Zimna woda 1/3 szklanki
  • Mąka 2 łyżki

Sposób przygotowania:


Mięso, fasolkę i zmiażdzony czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli przepuść przez maszynkę do mielenia. Do powstałego mięsa mielonego z dodatkami wbij jajko, dosyp dwie łyżki mąki oraz dopraw solą i pieprzem, całość bardzo dokładnie mieszaj ręką, aż do pełnego połączenia składników.

Posiekaj natkę kolendry i pietruszki, zostaw po jednej łodyżce do dekoracji. Posiekaną zieleninę dodaj do mięsa i zamieszaj raz jeszcze. Uformuj kotleciki i usmaż je na patelni na średnim ogniu z obu stron.

Pikantne kotlety podaj z łagodnymi warzywami przygotowanymi na parze wg wskazówek na opakowaniu. Całość dania udekoruj pietruszką i kolendrą.