15 min
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Truskawki - 1 paczka
- Biała czekolada 200 g
- Śmietanka 30% 200 g
- Cukier puder 25 g
- Jajko (tylko białka) 4 szt.
- Skórka z cytryny
- Sól
Sposób przygotowania:
Podziel czekoladę na mniejsze części i rozpuść w kąpieli wodnej (w misce zawieszonej nad garnuszkiem z gotującą się na małym ogniu wodą), a następnie przestudź.
W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec dodaj cukier puder i startą skórkę cytryny. W drugim naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Do śmietany dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszaj całość.
Gotową masę przełóż do pucharków (w zależności od wielkości naczyń masy starczy na od 3 do 6 porcji), na wierzchu ułóż truskawki, a następnie deser schowaj do lodówki na przynajmniej 2,5 godziny.
