Nietypowe pierogi

30 minut dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
  • Marchew z groszkiem - 1 paczka
  • Cebula 2 szt.
  • Majeranek 3 łyżki
  • Mąka pszenna 1,5 szklanki
  • Wrząca woda ok. 3/4 szklanki
  • Masło 75 g
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:


Zagotuj wodę. Wsyp zamrożony groszek z marchewką do garnka, zalej gorącą wodą – nalej jej tyle, żeby przykryła warzywa. Kiedy się rozmrożą odlej resztę wody, dodaj przysmażoną na maśle cebulę z majerankiem, dopraw solą i pieprzem.

Z mąki, wrzątku, soli i roztopionego masła zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko, a następnie wykrój szklanką koła. Do środka każdego z nich nałóż po łyżce nadzienia, a następnie sklej. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj z odrobiną masła.