30 minut
dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
- Marchew z groszkiem - 1 paczka
- Cebula 2 szt.
- Majeranek 3 łyżki
- Mąka pszenna 1,5 szklanki
- Wrząca woda ok. 3/4 szklanki
- Masło 75 g
- Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę. Wsyp zamrożony groszek z marchewką do garnka, zalej gorącą wodą – nalej jej tyle, żeby przykryła warzywa. Kiedy się rozmrożą odlej resztę wody, dodaj przysmażoną na maśle cebulę z majerankiem, dopraw solą i pieprzem.
Z mąki, wrzątku, soli i roztopionego masła zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko, a następnie wykrój szklanką koła. Do środka każdego z nich nałóż po łyżce nadzienia, a następnie sklej. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z odrobiną masła.
