- Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
- Otręby owsiane 4 łyżki
- Masło 50 g
- Żółtko 1 szt.
- Olej 2 łyżki
- Jogurt 3 łyżki
- Zimna woda 50 ml
- Sól szczypta
- fit mix cztery warzywa - 1 paczka
- Jajko 3 szt.
- Maślanka naturalna (lub kefir) 200 g
- Biały pieprz pół łyżeczki
- Sól pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki przełóż do misy i szybko zagnieć ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do zagniatania ciasta drożdżowego. Po dokładnym połączeniu składników ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkuj je na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim foremki do tarteletek (możesz użyć również jednej dużej formy do tarty). Dno ciasta nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wypełnij całość ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut w takiej samej temperaturze.
Farsz:
Jajka, maślankę i przyprawy dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Na wstępnie wypieczone pełnoziarniste spody wyłóż zamrożone warzywa d’aucy. Zalej je przygotowaną wcześniej masą z jajka i maślanki do mniej więcej 3/4 wysokości. Zapiekaj w piekarniku około 30 minut (masa powinna być ścięta, nie płynna) w 180 stopniach.
