Pełnoziarniste tarteletki z farszem

40 min dla 4 osób
LISTA SKŁADNIKÓW
CIASTO
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
  • Otręby owsiane 4 łyżki
  • Masło 50 g
  • Żółtko 1 szt.
  • Olej 2 łyżki
  • Jogurt 3 łyżki
  • Zimna woda 50 ml
  • Sól szczypta
FARSZ

Sposób przygotowania:


Ciasto:

Wszystkie składniki przełóż do misy i szybko zagnieć ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do zagniatania ciasta drożdżowego. Po dokładnym połączeniu składników ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wałkuj je na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim foremki do tarteletek (możesz użyć również jednej dużej formy do tarty). Dno ciasta nakłuj widelcem i przykryj folią aluminiową. Wypełnij całość ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i zapiecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut w takiej samej temperaturze.

Farsz:

Jajka, maślankę i przyprawy dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Na wstępnie wypieczone pełnoziarniste spody wyłóż zamrożone warzywa d’aucy. Zalej je przygotowaną wcześniej masą z jajka i maślanki do mniej więcej 3/4 wysokości. Zapiekaj w piekarniku około 30 minut (masa powinna być ścięta, nie płynna) w 180 stopniach.