- Farmer z przyprawą polską - 1 paczka
- Tusza gęsi (bez podrobów) 1 szt.
- Szalotka 8 szt.
- Jabłka 5 szt.
- Świeży tymianek 4 łyżki
- Olej 3 łyżki
- Gęsi smalec 2 łyżki
- Miód 2 łyżki
- Zimna woda 1/2 szklanki
- Śliwki suszone garść
- Jałowiec kilka ziaren
- Sól do natarcia kaczki
Sposób przygotowania:
Gęś dokładnie umyj z zewnątrz i w środku, osusz.
Przygotuj farsz: jabłka pokrój na ćwiartki, dodaj pokrojone szalotki, rodzynki, majeranek i kilka ziaren jałowca, dodaj roztopiony smalec wymieszany z miodem.
Gęś natrzyj z wierzchu i w środku solą, pieprzem i majerankiem, pod skórą umieść kilka ziaren jałowca, a następnie nadziej. Na dno brytfanny wlej pół szklanki wody wymieszanej z trzema łyżkami oleju, połóż gęś, nałóż przykrywkę i piecz przez pół godziny w nagrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz gęś jeszcze przez około godzinę na każdy kilogram mięsa, co jakiś czas podlewając ją wytwarzanym podczas pieczenia sosem.
Gęś podawaj z mieszanką Farmer przygotowaną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.